Ceny drobiowego mięsa
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Ceny w ciągu tygodnia też się nie zmieniły. Różnice między ceną maksymalna a minimalną nie przekraczają złotówki. Kilogram filetów kosztuje od 12 do 13 złotych, tuszek nie więcej jak 5 złotych 30 groszy. Bardzo zróżnicowane są za to ceny skrzydełek. Te jednoczęściowe, czyli o największej zawartości mięsa, kosztują już poniżej 3 złotych. Droższe są dwuczęściowe, mimo że w kraju uznawane są za namniej wartościowy towar. Jednak na Dalekim Wschodzie to przysmak, za który handlowcy płacą nawet 8,5 zł/kg.
Nigdzie nie można już kupić podrobów na pasztety. Nawet w cennikach takie pozycje nawet nie figurują. Kto wcześniej nie pomyśał o zrobieniu zapasów, teraz ma problem. Brakuje też korpusów.
Bez zmian za to na rynku indyków. Wysoki poziom cen i wciąż dobra sprzedaż, głównie na eksport.
INDYKI - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
filety 17,00 - 18,00
uda 11,00 - 12,50
źródło: BM Agrohandel
Źródło: Agrobiznes TVP