Ceny zbóż, notowania, aktualności

Producenci drobiu liczą na większe spożycie w Polsce

Producenci drobiu liczą na większe spożycie w Polsce

farma drobiu
123RF Zdjęcie Seryjne

Polskie firmy produkują znacznie więcej mięsa drobiowego, niż Polacy są gotowi zjeść. Dlatego ok. 30 proc. produkcji trafia na eksport, głównie na rynki UE. Zgodnie z prognozami KE spożycie białego mięsa w krajach europejskich wzrośnie o 7 proc. w ciągu kolejnej dekady. Producenci chcą też nakłaniać Polaków, by jedli więcej indyczego mięsa - informuje Newseria.

Maciej Sośnicki, dyrektor dywizji surowcowo-mięsnej Indykpolu, jest zdania, że Polska już od kilku lat produkuje więcej, niż jest sama w stanie skonsumować, dlatego eksport sięga w tej chwili około 30 proc. produkcji.

Jak informuje Newseria głównym kierunkiem eksportu drobiu są kraje Unii Europejskiej, czyli Europa Zachodnia. Dynamika eksportu Indykpolu od kilku lat jest powyżej 15 proc. W minionym roku firma osiągnęła blisko 20 proc. przyrostu eksportu. Indykpol zapowiada, że przez cztery lata wyda na inwestycje 200 mln zł. W tym czasie zamierza o 40 proc. zwiększyć moce produkcyjne, a w perspektywie 6-7 lat nawet je podwoić.

W ciągu trzech pierwszych kwartałów 2014 roku przychody netto ze sprzedaży Indykpolu przekraczały 838 mln zł i były wyższe niż rok wcześniej o ponad 95 mln. Zysk netto bliski był 14 mln zł przy 2 mln osiągniętych w 2013 roku. Choć branża będzie się konsolidować, Indykpol zamierza rozwijać się w sposób organiczny.

Źródło: Portal Spożywczy za: Newseria