Rosja: Spadł import wieprzowiny

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Mimo zwiększenia importu z Brazylii i wzrostu ubojów krajowych o 12 proc. nie udało się zrekompensować tego spadku.
Do listopada 2014 r. nie weszły jeszcze w życie porozumienia o imporcie wieprzowiny z Chile, Serbii, Chin, Indii i Korei Południowej.
Ale rynek sobie, ceny też sobie. Wydawać by się mogło, że skoro apetyt na wieprzowinie jest tak niewielki, niewielkie powinny być też stawki. Powinny, ale nie są. Co więcej, można zaobserwować nawet lekki wzrost cen. Szczególnie widać to w przypadku takich mięs jak schab, szynka czy karkówka. Oferty sprzedaży krajowego surowca przekraczają importowany średnio o 20 - 30 groszy za kilogram. Dla przykładu - kilogram schabu sprowadzanego z Niemiec czy Hiszpanii, można kupić już po 11 i pół złotego. Polski sięga 12 złotych. Karkówka z importu kosztuje nie więcej jak 9 złotych 80 groszy. Krajowa przynajmniej 10.
Źródło: farmer.pl JK