Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny mięsa drobiowego

Ceny mięsa drobiowego

elementy z kurczaków
123RF Zdjęcie Seryjne

Ale nie na długo, bo już za tydzień uboje powinny wrócić do normy. Ceny trudno przewidzieć, bo na tym rynku normą są właśnie ciągłe zmiany.

Zdaniem hodowców obecne stawki są jeszcze zbyt niskie, by gwarantowały opłacalną produkcję. Zdaniem przetwórców to zupełne maksimum jakie mogą zapłacić przy oferowanych przez handel cenach tuszek. I na więcej trudno liczyć skoro świnie są teraz niewiele droższe niż kurczaki.

Jeszcze wczoraj, zarówno na wolnym rynku, jak i w ramach umów kontraktacyjnych, brojlery skupowane były średnio po 3,50 zł za kilogram. Tam, gdzie brojlerów nie brakuje, stawki już idą w dół. Tam, gdzie o towar trzeba zabiegać, cenniki jeszcze rosną.

Źródło: Agrobiznes TVP