Ceny wieprzowiny
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Nieliczni optymiści szansę na lepszy handel wieprzowiną upatrują w rosnącym kursie euro. Tani złoty oznacza, że importerom przestanie się opłacać sprowadzanie mięsa z krajów Unii, a zakłady przetwórcze będą musiały zwrócić się w stronę krajowego rynku. Już dzisiaj krajowe półtusze są sporo tańsze od importowanych. Te w klasie E można kupić poniżej 6 złotych za kilogram. Zakupy mogą się opłacać, bo większość cen graniczy z kosztami produkcji.
Od początku stycznia przecena sięgnęła blisko 15 groszy za kilogram.
ELEMENTY Z KOŚCIĽ
oferty sprzedaży zł/kg
łopatka 5,40 - 6,30
boczek 5,90 - 9,60
szynka 6,60 - 9,00
karkówka 7,60 - 8,00
schab 10,20 - 12,50
Źródło: Agrobiznes TVP