Konsumpcja drobiu w UE w ciągu dekady wzrośnie o 7 proc.

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Czynniki te powodują, że na rynku unijnym zwiększa się systematycznie konsumpcja mięsa drobiowego, kosztem mięsa wieprzowego. Ten proces jest widoczny zarówno w państwach starej piętnastki, jak i w nowych krajach członkowskich. Według prognoz KE będzie on również występował w kolejnej dekadzie, kiedy to przeciętne spożycie mięsa drobiowego w UE ma wzrosnąć o 5 proc. do poziomu 22,8 kg na osobę w roku.
Widząc rosnące zapotrzebowanie producenci mięsa drobiowego w UE decydują się często na zwiększenie mocy przerobowych. Jest to szczególnie widoczne w nowych krajach członkowskich, gdzie w latach 2014-2024 według ekspertów KE, wolumen produkcji powinien zwiększyć się o 11 proc. Będzie on napędzany głównie przez Węgry, Polskę i Rumunię. Z kolei produkcja w starych państwach członkowskich powinna zwiększyć się w analizowanym okresie o 6 proc. Tu największymi graczami pozostaną Francja, Wielka Brytania, Niemcy oraz Holandia.
Na tym tle Polska, jak podaje IERiGŻ, ze wzrostem produkcji w 2014 r. na poziomie 10 proc. i wolumenem produkcji ok. 1825 tys. t wyłania się jako jeden z głównych graczy na rynku UE. Z jednej strony, wynika to z dużego zapotrzebowania na mięso drobiowe w kraju na poziomie 26,9 kg na osobę w ciągu roku (szacunek za 2014 r.). Z drugiej strony, polscy producenci drobiu systematycznie umacniają swoją pozycję na rynku wspólnotowym, gdzie kierowane jest ponad 34 proc. produkcji drobiu.
Biorąc pod uwagę powyższe prognozy, perspektywy rozwoju dla polskich producentów drobiu w kolejnych dziesięciu latach są zdecydowanie korzystne. Z drugiej strony, wraz ze stopniowy nasycaniem się rynku zachodnioeuropejskiego, wzrost polskiego eksportu drobiu na rynek wspólnotowy może słabnąć.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej