Spadek wskaźnika cen żywności FAO

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Wskaźnik cen żywności FAO jest ważonym indeksem, który analizuje ceny pięciu głównych grup towarowych żywności na rynkach międzynarodowych. Agreguje on indeksy cen zbóż, mięsa, nabiału, olejów roślinnych i cukru.
Cztery z tych indeksów w 2014 roku są na najniższym poziomie od 5 lat lub w pobliżu najniższego poziomu.
Miesięczny indeks cen zbóż FAO wyniósł średnio 183.9 punktów w grudniu, czyli 0,4 proc. więcej niż w listopadzie. Stało się tak, gdyż ceny pszenicy wzrosły z obawy, że Rosja może ograniczyć jej wywóz. Jednak wzrost ten został ograniczony przez silniejszego dolara amerykańskiego. Drugim czynnikiem ograniczającym ten wzrost był spadek cen ryżu.
Indeks cen mięsa FAO spadł w grudniu, o 1.9 proc. w porównaniu z listopadem.
Źródło: farmer.pl JK