Wieprzowina to numer jeden na liście importowanych produktów

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
O 4,7 proc. wzrósł import z państw dawnej piętnastki", który ukształtował się na poziomie 6 462 mln EUR (w I-IX 2013 r. - 6 173 mln EUR). Wartość zakupów w pozostałych 12 państwach UE spadła o 1,4 proc. i wyniosła 1 066 mln EUR (w I-IX 2013 r. - 1 081 mln EUR).
Udział przywozu z państw UE stanowił 69,8 proc. ogólnej wartości importu towarów rolno -spożywczych do Polski, rok wcześniej było to o 0,3 proc mniej.
Artykuły rolno-spożywcze, które importowano do Polski z krajów UE, pochodziły głównie z Niemiec a ich wartość wyniosła 2 413 mln EUR. Import z Niemiec w porównaniu z rokiem poprzednim wzrósł o 2,2 proc. (w I-IX 2013 r. - 2 361 mln EUR) i stanowił 22,4 proc. importu rolno-spożywczego ogółem - podaje Departament Rynków Rolnych MRiRW.
W analizowanym okresie najwięcej pod względem wartości sprowadzono z Niemiec do Polski: mięsa wieprzowego, czekolady i wyrobów czekoladowych, karmy dla zwierząt, świń, wyrobów piekarniczych w tym m.in. herbatników i wafli, serów, mleka w proszku, syropów cukrowych oraz kawy.
Źródło: farmer.pl / MRiRW/ Iwona Dyba