USA stopniowo otworzy rynek na wołowinę z UE

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W wydanym w poniedziałek oświadczeniu unijni komisarze ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności - Vytenis Andriukaitis, handlu - Cecilia Malmstroem oraz rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich - Phil Hogan ocenili, że decyzja ministerstwa rolnictwa USA to ważny i pozytywny sygnał dla innych państw członkowskich UE, które zwracały się do rządu USA o przywrócenie dostępu do rynku wołowiny w tym kraju.
"Ponowne otwarcie rynku to mile widziany pierwszy krok do zniesienia nieproporcjonalnego i nieuzasadnionego amerykańskiego zakazu, który wprowadzono po kryzysie związanym z chorobą szalonych krów (BSE) w latach 90., oraz do przywrócenia normalnych warunków handlowych" - stwierdziło troje unijnych komisarzy.
Jak podaje KE, amerykański rynek był zamknięty na wołowinę z Europy od stycznia 1998 r. Restrykcje obejmowały wołowinę (także bez kości), baraninę i koźlęcinę oraz ich przetwory. Komisja podkreśla, że te ograniczenia wykraczały poza normy Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE), zgodnie z którymi np. oddzielone od kości mięso wołowe jest bezpieczne i można nim handlować, niezależnie od tego, czy w danym kraju występuje BSE.
Jak napisano w komunikacie KE, Unia oczekuje, że wkrótce zostaną zniesione amerykańskie ograniczenia dotyczące nie tylko wołowiny z innych niż Irlandia krajów członkowskich, ale także dotyczące mięsa owczego i koziego.
Polska zdecydowaną większość swojego eksportu wołowiny kieruje na rynki unijne. Według danych Agencji Rynku Rolnego eksport wołowiny z naszego kraju w 2012 r. wyniósł ok. 330 tys. ton.
Źródło: Portal Spożywczy za: PAP