Niski poziom cen żywca wieprzowego
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Wpływ na obecną sytuację ma również większa, niż w ubiegłym roku, podaż mięsa wieprzowego. Wg informacji GUS od początku roku do końca października skup trzody wyniósł 1,5 mln t w wadze żywej - o 18 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2013 r. Od maja br. skup utrzymuje tendencję wzrostową. Tylko we wrześniu do dużych podmiotów skupowych (bez uwzględnienia skupu realizowanego przez osoby fizyczne) trafiło 116 tys. t - o 14 proc. więcej niż miesiąc wcześniej i o 33 proc. więcej niż we wrześniu 2013 r. Dynamika skupu znacznie wyhamowała w październiku, jednak w całym 2014 r. skup będzie znacznie wyższy niż rok wcześniej.
Spadki cen obserwujemy również na rynku unijnym. Średnia cena w UE w ostatnim tygodniu listopada ukształtowała się na poziomie 139,78 EUR/100 kg, co oznacza spadek o 1 proc. w porównaniu do analogicznego tygodnia października oraz o 18% r/r. Oprócz Polski spadki cen notowane były m.in.: w Niemczech, Belgii, Francji, Słowacji i Wlk. Brytanii.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej