Ceny zbóż, notowania, aktualności

Kukurydza wymaga dalszej promocji wśród Polaków

Kukurydza wymaga dalszej promocji wśród Polaków

kolba kukurydzy
123RF Zdjęcie Seryjne

- Wśród wszystkich roślin produkcji polowej, w uprawie kukurydzy dokonał się największy postęp. Dotyczy to zarówno całego świata, jak naszego kraju. Kukurydza jest dziś szeroko uprawiana na terenie całej Polski, nie tylko na kiszonkę, ale także na ziarno. Plony kukurydzy ziarnowej są blisko dwukrotnie większe, niż średnie plony zbóż. Jeszcze 15 lat temu ziarno kukurydzy wyprodukowane w Polsce zaspokajało 10-20 proc. potrzeb, dziś produkcja w pełni pokrywa nasze zapotrzebowanie, a nawet konieczny jest eksport 1-1,5 mln ton - powiedział podczas środowej konferencji prasowej prof. Tadeusz Michalski, prezes PZPK.

Dr inż. Roman Warzecha podczas spotkania z dziennikarzami zwrócił uwagę, że w Polsce funkcjonują jedynie nieliczne zakłady przetwórcze. Kukurydzę cukrową (potocznie zwaną również słodką) uprawia się na ok. 7 tys. hektarów, z czego około 5,5 tys. ha na potrzeby przemysłu przetwórczego (głównie na ziarno konserwowane w puszkach i na mrożone kolby). Spożycie kukurydzy cukrowej w naszym kraju wynosi niespełna 0,5 kg na mieszkańca, zaś w Stanach Zjednoczonych wartość ta wynosi ponad 10 kg.

- Mamy jeszcze wiele do zrobienia w kwestii promocji spożycia kukurydzy wśród Polaków. Polski Związek Producentów Kukurydzy rozpoczął w 2014 r. kampanię finansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarnia Zbóż i Przetworów Zbożowych, której celem jest edukowanie konsumentów na temat walorów tej rośliny i jej przetworów - kaszy, mąki, płatków, chrupków czy oleju kukurydzianego - dodał Warzecha.

Kampania "Kukurydza - słoneczne ziarno zdrowia" to pierwsze działania promocyjne prowadzone przez Polski Związek Producentów Kukurydzy w ramach Funduszu Promocji Ziarnia Zbóż i Przetworów Zbożowych. W 2014 r. w ramach tego Funduszu organizacje branżowe zrealizowały ponad 20 kampanii o łącznej wartości ponad 3,5 mln zł. Łącznie od powstania Funduszy Promocji w 2009 r. wypłacono ponad 207 mln zł.

Polski Związek Producentów Kukurydzy szacuje, że średnie plony kukurydzy w tym roku wyniosą ok. 60 dt/ha. Najsłabsze zbiory zapowiadane są na północy kraju. Rolników nie rozpieszczają również ceny - średnio za kukurydzę o wilgotności 30 proc. otrzymuje się w skupach 350 zł/t netto. Ta niekorzystna sytuacja może wpłynąć na wielkość przyszłorocznej produkcji, której areał może spaść do 10 proc. z rokiem bieżącym.

W 2014 r. powierzchnia upraw w Polsce osiągnęła 1,1 mln ha - 500 tys. ha to zasiewy na kiszonkę, ok. 600 tys. ha to kukurydza na ziarno.

Źródło: Portal Spożywczy, PR