FAO prognozuje wyhamowanie wzrostu światowej produkcji olejów roślinnych i tłuszczów

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Prawdopodobnie zużycie olejów i tłuszczów będzie o ok. 0,9 mln t mniejsze od produkcji, co pozwoli na utrzymanie zapasów końcowych na dość wysokim poziomie, zbliżonym do tego na koniec sezonu 2013/14. Choć relacja zapasów do konsumpcji w ujęciu globalnym (17 proc.) może być nieco niższa niż w sezonie ubiegłym (17,5 proc.), w przypadku krajów należących do największych eksporterów (tj. Malezji, Indonezji, Brazylii, Argentyny, Stanów Zjednoczonych oraz Kanady) wskaźnik ten zwiększy się do 12,7 proc. z 9,5 proc. w sezonie 2013/14. Biorąc pod uwagę prognozy stosunkowo korzystnych uwarunkowań popytowo-popytowych, można przypuszczać, że światowe ceny olejów będą kształtować się na dosyć niskim poziomie zbliżonym do obecnego.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej