Sytuacja na rynku drobiu
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
A jego miejsce zajmie coraz tańsza wieprzowina, której zapasów nie sposób zagospodarować. Ale na razie, rynek drobiu jest wyjątkowo stabilny, co jak podkreślają maklerzy - jest prawdziwym ewenementem. Ceny już od miesiąca utrzymują się na niezmienionych poziomach. Wyjątkiem są ćwiartki z kurczaka, które tanieją i to dość wyraźnie. Kilogram jest wyceniany od 3 i pół złotego do 3 złotych 70 groszy. To średnio o 30 groszy mniej niż jeszcze na początku miesiąca. Trudno też sprzedać skrzydełka, choć ich cena jest teraz atrakcyjna, od 3 złotych 70 groszy za kilogram. Tyle kosztuje towar już pozbawiony lotek.
Stabilnie też na rynku indyków. Drożeją jedynie filety z piersi. Duże firmy eksportowe mają podpisane już umowy od końca roku, dlatego podaż surowca na krajowym rynku jest coraz mniejsza. A ceny rosną - kilogram przekracza 18 złotych. To stawka, którą konsumentom trudno już zaakceptować szczególnie mając do wyboru tańsze kurczaki i wieprzowinę.
Źródło: Agrobiznes TVP