Rekordowo wysoka produkcja śrut oleistych w sezonie 2014/15

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Tak jak w ostatnich latach, również w bieżącym sezonie największy wzrost konsumpcji śrut spodziewany jest w krajach rozwijających się, w szczególności w azjatyckich. Większa konsumpcja śrut oczekiwana jest także w Brazylii i Argentynie, czemu będzie sprzyjać z jednej strony większa produkcja w tych krajach, a z drugiej rozwijający się eksport mięsa.
Również w krajach rozwiniętych prognozowany jest wzrost zużycia śrut. W Stanach Zjednoczonych na wzrost konsumpcji tych surowców powinny wpłynąć m.in. większa produkcja, spadek cen oraz większe zapotrzebowanie zgłaszane przede wszystkim przez sektor drobiarski. Znacznie mniejszy wzrost zużycia przewidywany jest w UE, która jest drugim - po Chinach - największym konsumentem śrut na świecie, ze względu na dużą dostępność zbóż paszowych.
Z uwagi na to, że prognozowany wzrost zużycia śrut na świecie będzie prawdopodobnie mniejszy niż wzrost ich podaży, zapasy na koniec bieżącego sezonu będą istotnie wyższe r/r. Wg ekspertów FAO, wzrosną one o 19 proc. r/r, tj. 4 mln t w ekwiwalencie białka.
Relacja zapasów do konsumpcji dla śrut w sezonie 2014/15 wyniesie 19,6 proc. wobec 17,4 proc. w sezonie poprzednim. Oznacza to, że istnieją fundamentalne podstawy do niższych cen tych surowców niż w sezonie 2013/14.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej