Wieprzowina wraca na polskie stoły

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Takie najświeższe prognozy spożycia wieprzowiny podaje Agencja Rynku Rolnego za Instytutem Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
A to oznacza ok. 110 tys. ton tego mięsa więcej na polskich talerzach i, przynajmniej statystycznie, zasypanie mniejszej o prawie 70 tys. ton sprzedaży zagranicznej - wylicza "PB".
Na konkurencyjność cenową wieprzowiny, a także na coraz lepszą jej jakość, wskazuje prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński.
Konsumenci odpowiedzieli też na nasze apele, by w trudnej dla producentów sytuacji jedli jak najwięcej krajowego mięsa - ocenia Choiński. Jak mówi, do tego coraz szersze grono odbiorców mają kampanie informacyjne przekonujące o walorach zdrowotnych wieprzowiny.
Źródło: Portal Spożywczy za: Puls Biznesu / PAP