Sytuacja na rynku – wieprzowiny
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Cięcia kosztów w postaci ograniczania produkcji do minimum to już od dłuższego czasu norma dla zakładów mięsnych. Ale to nie załatwia problemu. Coraz więcej pracodawców decyduje się na nieprzedłużanie umów i zwolnienia. Krajowy rynek nie jest w stanie wchłonąć takiego nadmiaru wieprzowiny. Nowe rynki zbytu - Hongkong i Kanada odbierają zbyt mało, by pomieścić tam całą produkcję, do tej pory wysyłaną na Wschód. Polska wieprzowina wprawdzie cały czas sprzedaje się na unijnych rynkach, ale raczej w śladowych ilościach. Europejscy producenci mają dokładnie takie same problemy jak nasi i dodatkowego mięsa nie potrzebują. Potrzebują za to rynków zbytu i obniżając ceny poniżej kosztów próbują tutaj sprzedać swoje. Efekt jest taki, że przeceny gonią przeceny.
WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ
ceny transakcyjne zł/kg
łopatka 5,40 - 5,60
szynka 7,30 - 7,40
karkówka 9,20 - 9,70
schab 10,40 - 10,60
półtusze kl. E 6,20 - 6,60
Źródło: Agrobiznes TVP