Więcej ukraińskiego drobiu trafiło na unijny rynek
 |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Tak dynamiczny rozwój pomógł firmie MHP zmniejszyć straty odnotowane na skutek trwającego konfliktu we wschodniej części Ukrainy. Ze względu na sytuację na wschodzie kraju, firma MHP musiała podjąć decyzję o zatrzymaniu produkcji jednodniowych piskląt na farmie w okolicy Doniecka. Produkcja kurcząt broilerów mogła być jednak kontynuowana dzięki współpracy nawiązanej z producentami z Węgier, Niemiec, oraz Holandii, który dostarczali do MHP jednodniowe pisklęta.
Warto przypomnieć, że w Umowie o Wolnym Handlu podpisanej pomiędzy UE a Ukrainą drób został określony jako sektor wrażliwy. W rezultacie wprowadzono kontyngenty bezcłowe na poziomie 16 tys. t rocznie dla świeżego lub schłodzonego mięsa drobiowego, 20 tys. t dla mrożonych tuszek.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej