Polski eksport śruty rzepakowej rośnie

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Największym odbiorcą tego surowca była Hiszpania, gdzie trafiło ok. 77 tys. t śruty. Duże ilości trafiły również do Niemiec (75 tys. t) oraz na Łotwę (ok. 41 tys. t). Łącznie do 3 ww. krajów sprzedano ok. 58% śruty rzepakowej wyeksportowanej z Polski ogółem.
Jeśli chodzi o import śruty rzepakowej do naszego kraju, jego skala jest stosunkowo niewielka w zestawieniu z wolumenem eksportu. W okresie styczeń-lipiec 2014 import tego surowca wyniósł 43,3 tys. t wobec 42,7 tys. t przed rokiem. Najwięcej śruty do Polski sprowadzono z Niemiec (20 tys. t). Wśród dostawców na drugim miejscu uplasowała się Białoruś (8 tys. t), a na dalszej pozycji Ukraina (6 tys. t). Udział 3 ww. krajów w polskim imporcie śruty rzepakowej wyniósł blisko 80%.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej