Sytuacja na rynku wieprzowiny
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Producenci nie chcą zamykać zakładów, ale brak jakiejkolwiek poprawy w dłuższej perspektywie ich do tego zmusi - uważają analitycy. Krajowi konsumenci nie są w stanie przejeść tej ilości wieprzowiny, która teraz jest na rynku, nawet gdyby o połowę zwiększyli zakupy. Znalezienie nowych rynków zbytu to bardzo długi i żmudny proces, a powrót na Wschód wciąż się oddala. W tym wszystkim pozostaje coraz większa góra mięsa. Pozostaje na razie w chłodniach, ale jej termin do spożycia też nie jest wieczny. Nic więc dziwnego, że ratunkiem na choćby częściowe pozbycie się surowca, pozostają obniżki. Ale to taki pozorny ratunek, bo o zarobku nie ma co marzyć. Dobrze, gdy uzyskana stawka pokryje koszty produkcji. Zwłaszcza, że przeceny potrafią sięgać 15% tygodniowo.
WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ
ceny transakcyjne zł/kg
łopatka 5,40 - 5,60
boczek 6,00 - 6,30
szynka 7,30 - 7,40
karkówka 9,50 - 9,70
schab 10,40 - 10,60
Źródło: Agrobiznes TVP