Analitycy BGŻ: Produkcja drobiu w UE wzrośnie

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Prognozowany wzrost produkcji wieprzowiny i wołowiny powinien przyczynić się do wyhamowania wzrostu sektora drobiowego do 0,7 proc. w 2015 r.
KE zwraca również uwagę jednocześne zmniejszenie importu oraz eksportu mięsa drobiowego w UE. Główni importerzy do UE przekierunkowują swój handel na rynki inne niż UE. Tajlandia systematycznie zwiększa sprzedaż na bliżej położone rynki Laosu i Japonii. Z kolei Brazylia zwiększa wysyłki do Rosji, Arabii Saudyjskiej i Chin. Z drugiej strony obserwujemy mniejsze zapotrzebowanie na drób z UE w Arabii Saudyjskiej, Ukrainie, Jemenie, Ghanie. Z kolei rynek rosyjski w wyniku embarga, został całkowicie zamknięty. Niemniej, zdaniem USDA, na skutek tańszych pasz i zatem niższych kosztów produkcji sytuacja w unijnym eksporcie powinna poprawiać się już w 2015 r.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej