Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wzrost eksportu wieprzowiny z USA

Wzrost eksportu wieprzowiny z USA

wieprzowina w magazynie
123RF Zdjęcie Seryjne

Wartość wysyłek wzrosła o 18 proc. do 3,4 mld USD. Największym odbiorcą pod względem wolumenu wywozu był Meksyk, a wartościowo - Japonia. Wzrost eksportu na rynek meksykański to efekt coraz wyższego spożycia wieprzowiny w tym kraju oraz zwyżki cen. Podaż mięsa z krajowej produkcji jest natomiast ograniczona ze względu na wpływ epidemii biegunki epidemicznej świń (PED). Problemy z wirusem PED w Japonii także wpłynęły na spadek produkcji i wzrost cen w Japonii.

Wysoka dynamika wzrostu sprzedaży do Korei Płd. została spowodowana zwyżką cen na tym rynku. Spadek notowań i nadpodaż wieprzowiny w Chinach były natomiast powodem niewielkiego wzrostu amerykańskiego eksportu w tym kierunku. W omawianym okresie tego roku USA ulokowały na rynkach zagranicznych ok. 28 proc. krajowej produkcji wieprzowiny.

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA