Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes Indykpolu: Spożycie drobiu w Polsce będzie rosło

Prezes Indykpolu: Spożycie drobiu w Polsce będzie rosło

hodowla kurczaków
123RF Zdjęcie Seryjne

- Konsumenci doceniają walory smakowe i dietetyczne mięsa drobiowego oraz łatwość przygotowania potraw z drobiu. Dodatkowym argumentem jest korzystna relacja cenowa wyrobów drobiowych w stosunku do produktów z mięsa czerwonego. Dlatego prognozuje się, że konsumpcja drobiu w Polsce będzie nadal rosła i wkrótce osiągnie poziom 30 kg rocznie - mówi Piotr Kulikowski.

Zauważa on, że zmieniają się oczekiwania konsumentów, którzy coraz większą wagę przywiązują do wysokiej jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów drobiarskich. - Wskazuje na to coraz większe zainteresowanie produktami z kategorii premium, w tym także mięsem opatrzonym certyfikatem Quality Assurance for Food Products (QAFP). Rośnie również zainteresowaniem naturalnymi metodami hodowli - mówi Piotr Kulikowski.

Źródło: Portal Spożywczy za: PB