Zmiany cen na rynku mięsa

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 15 proc. niższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W lipcu 2014 r. średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3577 EUR/t, tj. była o 4,0 proc. niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w lipcu br. była także o 0,6 proc. niższa niż w czerwcu 2014 r.
W lipcu br. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 3706 EUR/t (5018 USD/t), tj. była o 28,6 proc. wyższa niż przed rokiem, i jednocześnie o 13,7 proc. wyższa w stosunku do ceny z czerwca 2014 r. W omawianym okresie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -3 proc.
Ponadto w lipcu 2014 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1939 EUR/t. Była ona o 6 proc. wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 1834 EUR/t (2482 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zmniejszyła się o 3,2 proc., natomiast miesięcznym spadła o 1,0 proc. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 5,8 proc., natomiast m/m zwyżkowała o 1,6 proc.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA