Sytuacja na rynku drobiu
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Największe przeceny objęły tuszki z kurczaka. Jeszcze na początku tygodnia kilogram wyceniano na 6 i pół złotego, dziś stawki są nawet o 70 groszy niższe, a i tak trudno znaleźć na nie chętnych. Podobnie jak na skrzydełka, których ceny spadają tak szybko, jak szybko kończy się sezon grillowy. W ciągu dwóch tygodni staniały średnio o 40 groszy. Cenę trzymają jedynie filety. To głównie za sprawą niesłabnącego eksportu. W pierwszym półroczu tego roku aż o 17% wzrosła sprzedaż nieprzetworzonego mięsa drobiowego na unijne rynki. Przede wszystkim filetów.
FILETY (rynek krajowy) zł/kg
z kurczaka 11,90 - 14,60
z kury 12,00
z indyka 17,60 - 19,00
Rośie też zainteresowanie naszym drobiem na pozaunijnych rynkach - tu wzrost sprzedaży w ciągu pierwszych sześciu miesięcy sięgnął 14%. Głównym odbiorcą jest teraz Afryka, gdzie eksporterzy wysyłają ćwiartki, nogi czy skrzydełka kategorii B.
Źródło: Agrobiznes TVP