Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wyraźne wzrosty światowej produkcji soi

Wyraźne wzrosty światowej produkcji soi

ziarna soi
123RF Zdjęcie Seryjne

Według najnowszych prognoz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) światowa produkcja soi w sezonie 2014/15 wyniesie 304,7 mln t. Oznacza to imponujący, 7-procentowy wzrost w stosunku do rekordowej produkcji w sezonie 2013/14 wynoszącej według szacunków 283,9 mln t.

Można powiedzieć, że soja w ostatnich latach odniosła ogromny sukces na światowych rynkach. Jej produkcja w ciągu dziesięciu lat pomiędzy sezonem 2004/05 a 2014/15 ma wzrosnąć o 41 proc., czyli dwa razy szybciej niż produkcja zbóż (20 proc.). W tym wzroście bardzo duży udział ma Brazylia, gdzie produkcja ma wzrosnąć w tym czasie o 72 proc. Soja dowiodła swojej popularności w wielu zakątkach świata. Wśród dziesięciu największych producentów, Ukraina zanotowała 10-krotny wzrost zbiorów, Urugwaj 7-krotny, Rosja 5-krotny, Kanada i Paragwaj 2-krotny, Indie 90-procentowy.

Jeśli chodzi o sezon 2014/15, to największy wpływ na zwiększenie światowej produkcji będzie miał przyrost produkcji u największego światowego producenta w Stanach Zjednoczonych. Na skutek znacznie większej powierzchni zasiewów i oczekiwanych wysokich plonów produkcja ma być o 16 proc., czyli 14,3 mln t wyższa niż przed rokiem. Skala tego wzrostu robi wrażenie - przewyższa łączną roczną produkcję w Chinach (12,0 mln t) i UE (1,5 mln t) razem wziętych.

Wg USDA w nadchodzącym sezonie Stany Zjednoczone z prognozowanymi zbiorami na poziomie blisko 104 mln t będą odpowiadały za 34 proc. światowej produkcji. Jednak produkcja rośnie wyraźnie również u drugiego największego producenta, czyli w Brazylii. W sezonie 2014/15 ma ona zebrać 91 mln t nasion soi, czyli o 3,5 mln t więcej niż w sezonie poprzednim, i osiągnąć 30-proc. udział w światowej produkcji. Argentyna, trzeci największy producent z udziałem blisko 18 proc., ma wyprodukować 54 mln t soi, czyli tyle samo co w trwającym jeszcze sezonie 2013/14. Jak widać, nieco ponad cztery na pięć nasion soi (82 proc.) produkowanych na świecie powstaje w tych trzech krajach.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej