Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku wieprzowiny

Sytuacja na rynku wieprzowiny

mięso wieprzowe w magazynie
123RF Zdjęcie Seryjne

Krajowy rynek nie jest w stanie przejeść tworzącej się nadwyżki czerwonego mięsa, a rosyjskie embargo, nie tylko uniemożliwia sprzedaż na wschód, ale i przeszkadza w handlu z zachodem. Europejscy producenci, próbują szukać nowych odbiorców w samej Unii i znacznie obniżają stawki mięsa. A krajowe zakłady mają już tak niskie ceny, że często nie mogą sobie pozwolić na walkę z taką konkurencją.

 

PÓŁTUSZE KL. E

ceny transakcyjne zł/kg

kraj      7,50

import    7,80

 

Siłą rzeczy rośnie też import. Jest się więc o co martwić, bo do tej pory wewnętrzny rynek był motorem napędowym polskiego eksportu mięsa.

 

WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ

oferty sprzedaży  zł/kg

łopatka   6,20 - 6,70

boczek    5,30 - 9,60

szynka    7,80 - 9,00

karkówka 10,00 - 10,50

schab    11,20 - 12,50

 

Tylko w ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku eksport do Unii był wyższy o ponad 20 procent, niż rok wcześniej. Wśród największych odbiorców Włosi i Niemcy. Ale w skali całego zagranicznego handlu wieprzowiną, sprzedaliśmy jej mniej aż o 11 procent. A prawdziwe kłopoty branży dopiero się zaczynają, bo nowych rynków zbytu nie uda się wypracować z dnia na dzień.

Źródło: Agrobiznes TVP