Gorsze wyniki w eksporcie polskiej wieprzowiny

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Obecnie, spośród krajów trzecich, największymi odbiorcami są: USA (7 tys. t) i Hongkong (11 tys. t). W porównaniu do ubiegłego roku nastąpiła zmiana struktury eksportu, która jest skutkiem wystąpienia w Polsce i na Litwie wirusa ASF na początku roku. W efekcie dla polskiego mięsa zamknięte zostały rynki, na które trafiała w latach poprzednich znaczna część wieprzowiny, m.in.: Rosja, Białoruś, Chiny, Korea Płd. Dodatkowo w okresie I-V br. o 3,2 proc. wzrósł import wieprzowiny do Polski.
Gorsze od ubiegłorocznych wyniki eksportu oraz wzrost importu przyczyniły się do dalszego pogorszenia się bilansu handlowego tego rodzaju mięsa. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. roku ujemne saldo wyniosło 98 tys. t i było o 26 tys. t wyższe niż w tym samym okresie 2013 r.
Wystąpienie wirusa ASF rodziło reperkusje nie tylko dla krajów, w których stwierdzono zachorowania zwierząt. W przypadku sprzedaży do Rosji zakaz importu wieprzowiny dotyczył całej UE. W rezultacie eksport tego mięsa z UE do rynek rosyjski w okresie I-IV br. był niższy o 80 proc. w porównaniu do ubiegłego roku. W tym samym czasie zwiększył się wprawdzie eksport do krajów azjatyckich, jednak nie zagospodarowało to całości nadwyżek mięsa.
Mniejszy eksport oznacza, że wewnętrzny rynek UE staje się coraz bardziej konkurencyjny, co z kolei wywiera presję na poziom cen mięsa również w kraju. W lipcu zarówno na rynku krajowym jak i unijnym obserwowaliśmy znaczną korektę cen, na co dodatkowo miała wpływ mniejsza niż zazwyczaj konsumpcja wieprzowiny w UE oraz brak możliwości eksportu na niektóre rynki.
Warto jednak zauważyć, że spadek cen na rynku UE wyhamowuje i w drugiej połowie sierpnia spodziewamy się powrotu trendu wzrostowego na rynkach największych unijnych producentów wieprzowiny, w tym na rynku krajowym. Jednak należy mieć na uwadze, że ograniczenia w handlu zagranicznym cały czas determinują poziom cen. W efekcie szacujemy, że w drugiej połowie roku średnia cena skupu żywca wieprzowego w kraju będzie kształtować się na niższym poziomie niż przed rokiem.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej