Ceny mięsa drobiowego
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Największy popyt jest teraz na filety z kurczaków, zarówno na rynek krajowy, jak i na eksport. Kilogram kosztuje od prawie 13,5 do ponad 14-stu złotych, cena ćwiartek przekracza 4 złote, skrzydełka wyceniane są średnio na 5 złotych. Wysokie stawki utrzymuje mięso mechanicznie odkostnione, na które znowu jest popyt. Na rynku brakuje korpusów. Niewielkie jest natomiast zainteresowanie mrożonymi podrobami, dlatego sporo towaru zalega w magazynach. Wyjątkiem są jedynie wątróbki.
Ceny niskie. Na rynku indyków od miesięcy utrzymują się wysokie ceny i duży eksport. Ani producenci, ani handlowcy nie mogą więc narzekać.
INDYKI - giełdy towarowe
ceny transakcyjne zł/kg
filety 17,00 - 18,00
uda 11,50 - 12,50
źródło: BM Agrohandel
Źródło: Agrobiznes TVP