Ceny zbóż, notowania, aktualności

FAO zna przyszłość rynku drobiu

FAO zna przyszłość rynku drobiu

ferma drobiu
123RF Zdjęcie Seryjne

W tym względzie szacuje się, że konsumpcja mięsa drobiowego na rynku światowym zwiększy się w okresie dziesięciu lat o 27 proc. do 2023 roku.

Te wzrostowe tendencje utrzymają się zarówno na rynku unijnym, jak i rynkach zewnętrznych. FAO prognozuje, że w 2023 r. mieszkaniec UE będzie przeciętnie spożywał 22,2 kg mięsa drobiowego rocznie, o 1,2 kg więcej niż w okresie 2011-2013. Jak wskazuje AgraEurope żeby zaspokoić popyt na rynkach trzecich, unijna sprzedaż na rynkach pozaunijnych będzie się dalej rozwijać, przy czym dynamika wzrostu eksportu może nieznacznie wyhamować do poziomu 3 proc. średniorocznie.

FAO wskazuje, że pozycja UE, jako jednego z głównych eksporterów, osłabnie. Na taką sytuację będzie miał głównie wpływ umocnienie się waluty euro, oraz rosnące koszty produkcji w UE (koszty energii, pracy, wyższe normy środowiskowe, itp.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej