Drób wciąż zyskuje na popularności

![]() |
Jednakże od pewnego czasu przy dokonywaniu zakupu krajowi konsumenci kierują się nie tylko korzystną ceną drobiu, lecz coraz częściej poszukują wyrobów wysokiej jakości. Wskazuje na to coraz większe zainteresowanie produktami z kategorii premium, w tym także mięsem opatrzonym certyfikatem Quality Assurance for Food Products. W tej grupie produktów drobiowych pierwszorzędne znaczenie mają bezpieczeństwo i higiena procesu produkcji, a także walory smakowe i kulinarne.
Jak informują koordynatorzy Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP), zostanie on rozszerzony o nowe kategorie produktów z górnej półki. Do mięsa z piersi kurczaka i indyka dołączyły już: tuszki, piersi całe lub dzielone ze skórą i z kością oraz piersi ze skórą i bez kości, ćwiartki, noga, udo, podudzie, skrzydło całe i dzielone oraz mięso z piersi, nogi, uda, podudzia i skrzydła.
Źródło: Portal Spożywczy