Ceny zbóż, notowania, aktualności

Drób wciąż zyskuje na popularności

Drób wciąż zyskuje na popularności

drób w hodowli
Udział mięsa drobiowego w diecie przeciętnego konsumenta systematycznie powiększa się w stosunku do innych rodzajów mięsa. O stale rosnącej popularności drobiu stanowi połączenie walorów kulinarnych z korzystną ceną produktu. Od wielu lat jego ceny wykazują bowiem dużo większą stabilność niż ceny pozostałych rodzajów mięsa.

Jednakże od pewnego czasu przy dokonywaniu zakupu krajowi konsumenci kierują się nie tylko korzystną ceną drobiu, lecz coraz częściej poszukują wyrobów wysokiej jakości. Wskazuje na to coraz większe zainteresowanie produktami z kategorii premium, w tym także mięsem opatrzonym certyfikatem Quality Assurance for Food Products. W tej grupie produktów drobiowych pierwszorzędne znaczenie mają bezpieczeństwo i higiena procesu produkcji, a także walory smakowe i kulinarne.

Jak informują koordynatorzy Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP), zostanie on rozszerzony o nowe kategorie produktów z górnej półki. Do mięsa z piersi kurczaka i indyka dołączyły już: tuszki, piersi całe lub dzielone ze skórą i z kością oraz piersi ze skórą i bez kości, ćwiartki, noga, udo, podudzie, skrzydło całe i dzielone oraz mięso z piersi, nogi, uda, podudzia i skrzydła.

Źródło: Portal Spożywczy