Brak obiektywnych danych o uprawach zbóż i rzepaku

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Jak czytamy w stanowisku organizacji, za nieakceptowaną należy uznać sytuację, jaka miała miejsce w ubiegłym roku kiedy, w zależności od źródła, powierzchnia obsiana rzepakiem waha się od 820 tys. ha według IERiGZ poprzez 900 tys. ha według GUS do 930 tys. ha podawanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Efektem zaniechania obowiązku składania przez rolników danych o powierzchniach obsianych poszczególnymi gatunkami roślin uprawnych w deklaracji o przyznanie płatności bezpośredniej była utrata źródła danych statystycznych, które stały się nieprecyzyjne i obarczone dużym błędem.
Brak precyzyjnych danych dotyczących powierzchni uprawy podstawowych roślin w istotny sposób utrudnia producentom rzepaku i zbóż oraz ich przetwórcom proces planowania i zarządzania produkcją. Ponadto, sygnatariusze pisma uważają, że posiadanie takich danych jest niezbędne przedstawicielom w gremiach UE przy dyskusjach dotyczących spraw użycia surowców rolniczych dla celów biopaliwowych.
Precyzyjne dane dotyczące powierzchni i regionów uprawy roślin będących surowcami do produkcji biopaliw stanowią podstawę do kształtowania różnych parametrów, praktycznych wyliczeń dotyczących emisji dwutlenek węgla. W ten sposób mogą mieć one znaczenie przy kształtowaniu polityki wobec biokomponentów używanych do produkcji biopaliw.
Ponadto, zdaniem autorów, wejście w życie Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, w którym zmienia się system dopłat bezpośrednich związany z tym wzór wniosku o ich przyznanie stanowi doskonałą okazję do uwzględnienia naszego postulatu powrotu do sformułowań wniosków w odniesieniu do powierzchni sprzed 2007 roku zawartego w niniejszym Stanowisku. Należy podkreślić, że postulowana zmiana nie będzie wiązała się z wprowadzaniem całkowicie nowego formularza, ale jedynie jego modyfikacją.
Stanowisko opracowały wspólnie Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku, Stowarzyszenie Producentów Oleju, lzba Zbożowo-Paszowa, Krajowa Rada lzb Rolniczych i Krajowa Federacja Producentów Zbóż.
Źródło: Portal Spożywczy