Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja cenowa na rynku wieprzowiny

Sytuacja cenowa na rynku wieprzowiny

mięso wieprzowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Efektem są tańsze średnio nawet o 40-ści groszy za kilogram półtusze wieprzowe w klasie E. Importowane kosztują 8 złotych i 20 groszy za kilogram, maksymalne ceny krajowych nie przekraczają 7 złotych 80 groszy.

Na nieco niższym, ale zbliżonym do ubiegłotygodniowego poziomie, pozostały ceny podrobów i mięs drobnych.

 

ELEMENTY DROBNE

ceny transakcyjne zł/kg

podgardla   3,70 - 4,20

skórki      1,60 - 1,80

wątroba     1,10 - 1,60

MOM         0,90 - 1,00

 

Tu sprawa jest prosta. Ograniczone uboje i choć niewielki, ale jednak stały strumień odbiorców, nie zmusza do radykalnych zmian. Za to wymaga ich rynek odbiorców elementów szlachetnych. Nadwyżka mrożonego surowca i mimo mniejszych ubojów rosnąca góra świeżego mięsa plus niski popyt ze strony krajowych odbiorców, wymuszają przeceny. W tym tygodniu całkiem znaczące, bo nawet czterdziestogroszowe.

 

WIEPRZOWINA BEZ KOŚCI

ceny transakcyjne zł/kg

łopatka    9,40 - 9,70

szynka    10,30 - 10,90

karkówka  13,60 - 14,20

schab     14,10 - 14,80

 

Eksport na Wschód mógłby podreperować sytuację w branży, ale w takie cuda wierzy coraz mniej producentów.

Źródło: Agrobiznes TVP