Sytuacja cenowa na rynku wieprzowiny

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Na nieco niższym, ale zbliżonym do ubiegłotygodniowego poziomie, pozostały ceny podrobów i mięs drobnych.
ELEMENTY DROBNE
ceny transakcyjne zł/kg
podgardla 3,70 - 4,20
skórki 1,60 - 1,80
wątroba 1,10 - 1,60
MOM 0,90 - 1,00
Tu sprawa jest prosta. Ograniczone uboje i choć niewielki, ale jednak stały strumień odbiorców, nie zmusza do radykalnych zmian. Za to wymaga ich rynek odbiorców elementów szlachetnych. Nadwyżka mrożonego surowca i mimo mniejszych ubojów rosnąca góra świeżego mięsa plus niski popyt ze strony krajowych odbiorców, wymuszają przeceny. W tym tygodniu całkiem znaczące, bo nawet czterdziestogroszowe.
WIEPRZOWINA BEZ KOŚCI
ceny transakcyjne zł/kg
łopatka 9,40 - 9,70
szynka 10,30 - 10,90
karkówka 13,60 - 14,20
schab 14,10 - 14,80
Eksport na Wschód mógłby podreperować sytuację w branży, ale w takie cuda wierzy coraz mniej producentów.
Źródło: Agrobiznes TVP