BGŻ: Długoterminowe trendy w światowym imporcie kukurydzy

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Drugie miejsce wśród największych importerów kukurydzy na świecie zajmują państwa afrykańskie. Ich udział w globalnym imporcie w ostatniej dekadzie zmienił się stosunkowo niewiele, zmniejszając się z 15 proc. (10 mln t) w sezonie 2001/02 do 14 proc. (16 mln t) w sezonie 2013/14. W sezonie 2013/14 największym afrykańskim importerem kukurydzy i jednocześnie czwartym na świecie jest Egipt, z przywozem na poziomie 7 mln t. Kraj ten zwiększył swoje zakupy z 4,5 mln t przeciętnie w sezonach 2001/02-2003/04 do 6,4 mln t dziesięć lat później. Ważnym nabywcą jest również Algieria, która zwiększyła przywóz z 1,7 mln t do 3,1 mln t.
Do najbardziej liczących się importerów ziarna kukurydzy na świecie zalicza się także UE. W ostatniej dekadzie państwa członkowskie bardzo mocno zwiększyły przywóz tego surowca. W rezultacie udział UE w globalnym imporcie kukurydzy wzrósł z 3 proc. (2 mln t) w sezonie 2001/02 do 12 proc. (14,5 mln t) w sezonie 2013/14.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej