Ceny zbóż w maju i czerwcu spadały, zarówno w kraju jak i na świecie

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W maju 2014 r. przeciętna cena skupu żyta była o 1 proc. niższa niż miesiąc wcześniej i wynosiła 599 zł/t. W odniesieniu do cen notowanych przed rokiem zboże to było o 13 proc. tańsze. Najwyższe ceny tego ziarna uzyskiwano w woj. pomorskim - 630 zł/t i w woj. zachodniopomorskim - 623 zł/t, a najniższe w woj. lubelskim - 540 zł/t i w woj. podkarpackim - 543 zł/t.
W maju 2014 r. tańszy niż w poprzednim miesiącu (o 3 proc.) był również jęczmień. Zboże to przeciętnie w kraju skupowano po 718 zł/t, przy średniej cenie jęczmienia paszowego 711 zł/t. W porównaniu z tym samym miesiącem 2013 r. jęczmień ogółem był tańszy o 11 proc., a paszowy o 10 proc.
Przeciętna cena kukurydzy w maju ukształtowała się na poziomie 706 zł/t, o 4 proc. wyższym niż przed miesiącem, ale o 17 proc. niższym niż rok wcześniej.
W czerwcu 2014 r. pogłębił się spadek cen zbóż. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW średnia cena skupu pszenicy konsumpcyjnej i żyta konsumpcyjnego była o 3 proc. niższa niż w maju 2014 r., jęczmienia paszowego o 6 proc. niższa, a kukurydzy o 0,5 proc. wyższa.
Na krajowych targowiskach od początku sezonu 2013/2014 ceny pszenicy i żyta były względnie stabilne, ale w maju 2014 r. odnotowano ich niewielki spadek. Targowiskowe ceny jęczmienia, po nieprzerwanym wzroście w okresie wrzesień-marzec, w kwietniu i w maju 2014 r. uległy obniżeniu.
W maju br. na krajowych targowiskach za pszenicę przeciętnie uzyskiwano 900 zł/t (dane GUS), nieznacznie (o 0,2 proc.) mniej niż w poprzednim miesiącu. W tym czasie ceny żyta i jęczmienia obniżyły się o 2 proc. i wynosiły odpowiednio 672 zł/t i 852 zł/t. W odniesieniu do notowań sprzed roku pszenica i żyto były o 12-13 proc. tańsze, a jęczmień o 8 proc.
W czerwcu 2014 r. na targowiskach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW odnotowano dalszy spadek cen zbóż. W tym czasie średnie ceny pszenicy, jęczmienia i kukurydzy były o 1 proc. niższe od notowanych w maju br., a żyta o 2 proc. niższe.
Źródło: Portal Spożywczy, ARR