Bank BGŻ o rynku drobiu

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Wydaje się, że decydujący wpływ na kształtowanie się cen w br. mają czynniki popytowe, w tym rosnący eksport, wskazujący na wysokie zainteresowanie polskim mięsem drobiowym na rynkach zagranicznych, oraz rosnąca konsumpcja mięsa drobiowego w kraju i na rynku UE.
W odpowiedzi na rosnący popyt, wzrosła również podaż żywca. Według danych GUS liczba wstawień kurcząt (po uwzględnieniu danych dot. handlu zagranicznego) w maju była na najwyższym odnotowanym do tej pory poziomie, 77 mln szt. Jest to ponad 6-procentowy (4,6 mln szt.) wzrost w skali roku. Zwierzęta te, po ok. 6 tygodniowym okresie produkcji powinny trafić na rynek na przełomie czerwca, lipca.
W kolejnych tygodniach spodziewamy się niemniej kolejnych wzrostów cen do poziomu ok. 4,0-4,05 zł/kg. Będą one wspierane czynnikami sezonowymi, jak również wzrostem cen wieprzowiny.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej