Handel mięsem drobiowym

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Niemniej, obecnie obserwujemy zmianę rynków napędzających wzrost sprzedaży. Co ciekawe, w roku poprzednim najwyższa dynamika wzrostu eksportu była odnotowywana dla krajów pozaunijnych (ok. 21 proc. w okresie 2013/2012). Z kolei, obecnie to głównie rynki UE, w tym Niemcy oraz Republika Czeska, generują największy wzrost zamówień na polski drób. Jak wynika z danych Eurostat w okresie pierwszych czterech miesięcy br. wywóz nieprzetworzonego mięsa drobiowego do UE był o 16 proc. wyższy niż przed rokiem. Co więcej, ok. 82 proc. wolumenu sprzedaży jest kierowana na rynek UE. Z kolei dynamika sprzedaży nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynki trzecie w analizowanym okresie wyhamowała do 8 proc. w skali roku. Nastąpiło to ze względu na znacznie mniejsze zamówienia do krajów na wschodzie Europy (w tym do Rosji, Białorusi, na Ukrainę).
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej