Ceny zbóż, notowania, aktualności

BGŻ: Rynek trzody chlewnej

BGŻ: Rynek trzody chlewnej

dwójka tuczników
123RF Zdjęcie Seryjne

Wykrycie w Polsce wirusa ASF u dzików i związany z tym zakaz importu polskiego mięsa wprowadzony w krajach Unii Celnej oraz w większości krajów azjatyckich, miały wpływ na strukturę i wolumen eksportu polskiej wieprzowiny. Wg danych MF w 2013 r. największymi importerami wieprzowiny z Polski były: Chiny, Włochy, Białoruś, Rosja oraz Słowacja. Do wymienionych krajów wywieziono mięso stanowiące 47  proc. wolumenu eksportu. Dla porównania, w okresie pierwszych czterech miesięcy 2014 r., z uwagi na embargo, najwięcej polskiej wieprzowiny trafiło na rynki: włoski (17 tys. t - wzrost o 4  proc.), niemiecki (13 tys. t - wzrost o 62  proc.) oraz słowacki (12 tys. t - wzrost o 33  proc.). W okresie I - IV br. na te trzy rynki łącznie trafiło prawie 42 tys. t mięsa, co stanowiło 35 proc. wolumenu eksportu. Negatywny wpływ braku możliwości eksportu do krajów pozaunijnych, które wprowadziły embargo, został w części zneutralizowany poprzez zwiększony eksport do krajów UE. Wg wstępnych informacji MF eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego w okresie czterech pierwszych miesięcy br. wyniósł prawie 120 tys. t i był o 13 tys. t niższy niż w analogicznym okresie 2013 r.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej