Produkcja biopaliw i skrobi napędza przemysłowe zużycie zbóż

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Odbicie zanotowane w sezonie 2013/14 było przede wszystkim wynikiem większego zużycia zbóż do produkcji etanolu, w tym głównie na biopaliwa. Wg MRZ do produkcji biopaliw zużyto 151,7 mln t ziarna zbóż wobec 140,7 mln t w sezonie 2012/13. Oznacza to duży wzrost o 7,8 proc. Z całego wzrostu zużycia zbóż na cele przemysłowe o 17,2 mln t, aż 11,0 mln t pochłonęło większe zużycie na cele biopaliwowe.
Dosyć szybko rosło również zużycie zbóż do produkcji skrobi. Wg MRZ w sezonie 2012/13 wynosiło ono 103,4 mln t a w sezonie 2013/14 szacowane jest już na 108,2 mln t, tj. o 4,6 proc. więcej. Zużycie w przemyśle browarniczym w bieżącym sezonie wyniesie około 36,7 mln t i będzie o 3,1 proc. większe niż w sezonie poprzednim.
W nadchodzącym sezonie 2014/15 zużycie przemysłowe zbóż prognozowane jest przez MRZ na 168,8 mln t, czyli o 1,6 proc. (5,1 mln t) więcej niż w sezonie bieżącym. Oznacza to znaczne spowolnienie wzrostu w stosunku do sezonu 2013/14. Co interesujące, to nie produkcja biopaliw będzie w głównym stopniu napędzała wzrost zużycia, lecz produkcja skrobi.
Zużycie na biopaliwa ma wzrosnąć jedynie o 2,3 mln t do 154,0 mln t. Wg MRZ produkcja etanolu z kukurydzy w Stanach Zjednoczonych jest już bliska limitowi (10 proc. dodatku etanolu do benzyny) i zużycie zbóż na ten cel będzie rosło przede wszystkim w innych regionach świata, m.in. w Argentynie, Brazylii i UE.
Wg MRZ zużycie zbóż do produkcji skrobi w sezonie 2014/15 wzrosnąć ma o 2,8 mln t do 111,0 mln t. Skrobia stanowi składnik bardzo wielu przetworzonych artykułów spożywczych. Jednak ma również wiele zastosowań nieżywnościowych, takich jak kleje, wytwarzanie papieru i tkanin, materiały budowlane oraz przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny. Zazwyczaj popyt na przetworzoną żywność, jak i wykorzystanie skrobi w celach nieżywnościowych, rosną wraz z poprawą koniunktury gospodarczej, stąd prognozowany stosunkowo duży wzrost popytu w sezonie 2014/15.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej