Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku wieprzowiny

Sytuacja na rynku wieprzowiny

hodowla tuczników
123RF Zdjęcie Seryjne

Pierwsze zakupy na potrzeby sezonu grillowego rozczarowały sprzedających. Popyt wciąż jest zbyt mały by myśleć, że latem wzrośnie o połowę, dlatego nie kupujemy więcej niż musimy - podkreślają przetwórcy. Zwłaszcza, że zapowiedź odblokowania ukraińskiej granicy podgrzała atmosferę przynajmniej o 10 złotych. Właśnie o tyle zdrożały w tym tygodniu półtusze w klasie E (najniższa stawka jaką płacą przetwórcy to 7,30 zł/kg).

Czy za tydzień będzie taniej? Jest na to szansa, bo podwyżki na zachodzie Europy zostały zniwelowane przez osłabienie euro, wzrośnie więc import. Ale na razie część przetwórców realizuje podpisane wcześniej kontrakty na elementy szlachetne. A jest co realizować, bo niskie ceny schabu czy szynki bez kości zachęciły część wędzarni do większych zakupów. Na jak długo? Wszystko będzie zależało od popytu.

 

WIEPRZOWINA BEZ KOŚCI

średnie ceny netto zł/kg

łopatka   9,40

szynka   10,50

karkówka 13,20

schab    13,50

Źródło: Agrobiznes TVP