Polscy producenci będą mogli eksportować mięso na Ukrainę

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
"Wszystko wskazuje na to, że z dniem 17 czerwca wieprzowina i wołowina bez kości będą mogły być normalnie eksportowane na teren Ukrainy, natomiast wołowina z kością - pod koniec trzeciego kwartału tego roku" - oświadczył minister.
Sawicki ocenił, że dla Polski, wobec której obowiązuje także zakaz sprzedaży mięsa m.in. do państw Unii Celnej: Rosji, Białorusi i Kazachstanu, "każdy otwarty rynek stanowi wartość".
"Z pewnością sam fakt, że w 2013 r. sprzedaliśmy na Ukrainę wieprzowinę o wartości ponad 80 mln euro, świadczy, że ten rynek jest dla nas atrakcyjny" - podkreślił minister.
"Dzisiejsze porozumienie pozwoli na przywrócenie eksportu na rynek ukraiński mięsa wieprzowego oraz odkostnionego mięsa wołowego. W odniesieniu do mięsa wieprzowego będzie to możliwe przy braku zastrzeżeń ekspertów ukraińskich, którzy w najbliższym tygodniu przyjadą do Polski" - napisano w komunikacie resortu rolnictwa.
Dodano, że "na III kwartał br. zaplanowane zostały także kontrole służb weterynaryjnych Ukrainy w polskich zakładach mięsnych". "Pozwoliłoby to na wznowienie eksportu, pod koniec III kwartału br., również mięsa wołowego z kością" - poinformowano.
Jako podano w komunikacie, podpisano też umowę między polskim ministrem rolnictwa a ministrem rolnictwa Ukrainy dotyczącą realizacji programu zwalczania wścieklizny na terytorium Ukrainy w 2014 r.
Ukraina wprowadziła embargo na import polskiej wieprzowiny 17 lutego, natychmiast po wykryciu w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń u dwóch dzików, ale nie wstrzymała handlu z Rosją czy Białorusią, gdzie ASF występuje u świń. Zakaz importu wołowiny obowiązuje od 2007 r.
Źródło: Portal Spożywczy za: PAP