Wiceprezes SRW RP: Nie spodziewaliśmy się wzrostu eksportu mięsa

Wzrost eksportu mięsa oscylował w I kw. między 3 a 5 proc., w zależności od gatunku mięsa. - Eksport drobiu wzrósł o 5 proc., wieprzowiny o 3,5 proc. a wołowiny o 3 proc. - wymienia Piotr Ziemann.
![]() |
123RF Zdjęcie Serjne |
- Natomiast w segmencie wieprzowiny oprócz nieoczekiwanego wzrostu eksportu, należy również zauważyć wzrost importu mięsa. Bilans wymiany handlowej znacząco się nie zmienił. Nadal importujemy ok. 2-3 proc. więcej wieprzowiny, niż eksportujemy. Poza tym, najważniejsze rynki dla polskich eksporterów wieprzowiny, czyli Ukraina, Białoruś, Rosja, Korea, Chiny i Japonia są nadal zamknięte. To duży ból dla przedsiębiorców - przypomina Ziemann.
Źródło: Portal Spożywczy