Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wiceprezes SRW RP: Nie spodziewaliśmy się wzrostu eksportu mięsa

Wiceprezes SRW RP: Nie spodziewaliśmy się wzrostu eksportu mięsa

Wzrost eksportu mięsa oscylował w I kw. między 3 a 5 proc., w zależności od gatunku mięsa. - Eksport drobiu wzrósł o 5 proc., wieprzowiny o 3,5 proc. a wołowiny o 3 proc. - wymienia Piotr Ziemann.

przechowywane mięso na eksport
123RF Zdjęcie Serjne

Trochę mniej cieszy fakt, że na rynku wspólnotowym konkurujemy głównie ceną. - Sprzedajemy dużo taniej niż inne państwa, co nie jest dobrym ani nawet zadowalającym rozwiązaniem. Przykładowo, cena polskiej wołowiny stanowi 73 proc. wartości średniej ceny wołowiny unijnej. Hiszpanie, Włosi i Irlandczycy mają do nas pretensję o tego typu politykę cenową. Warto jednak zdać sobie sprawę, że jest to efekt ubiegłorocznego wprowadzenia w życie zakazu przeprowadzania w Polsce uboju rytualnego - tłumaczy wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

- Natomiast w segmencie wieprzowiny oprócz nieoczekiwanego wzrostu eksportu, należy również zauważyć wzrost importu mięsa. Bilans wymiany handlowej znacząco się nie zmienił. Nadal importujemy ok. 2-3 proc. więcej wieprzowiny, niż eksportujemy. Poza tym, najważniejsze rynki dla polskich eksporterów wieprzowiny, czyli Ukraina, Białoruś, Rosja, Korea, Chiny i Japonia są nadal zamknięte. To duży ból dla przedsiębiorców - przypomina Ziemann.

Źródło: Portal Spożywczy