Ceny zbóż, notowania, aktualności

Ceny mięsa wieprzowego

Ceny mięsa wieprzowego

czerwone mięso
123RF Zdjęcie Seryjne

Pogłowie trzody chlewnej spadło o 8 i pół procent porównując rok do roku. Produkcja wieprzowiny coraz mniej się opłaca. Konsumpcja od kilku już lat nie tylko nie rośnie, ale wręcz się kurczy. Zakłady próbując konkurować o klienta z jednej strony obniżają stawki towarów, z drugiej ceny skupu żywca. Do tego dochodzi import. Od 5 lat sprowadzamy więcej mięsa niż sami sprzedajemy. Hodowcom nie pomagają też miesiące embarga. Od czasu jego ogłoszenia eksport spadł o 7 procent.

Tymczasem gotowość Ukrainy do zniesienia zakazu, na razie nie przełożyła się na realne ruchy. A Rosja trzyma nas w szachu. Efekt? Rosną zapasy, a obniżki gonią obniżki.

 

WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ

oferty sprzedaży zł/kg

łopatka   6,10 - 7,10

szynka    7,20 - 9,00

karkówka  9,60 - 11,00

schab    10,40 - 11,90

Źródło: Agrobiznes TVP