Ceny mięsa wieprzowego
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Pogłowie trzody chlewnej spadło o 8 i pół procent porównując rok do roku. Produkcja wieprzowiny coraz mniej się opłaca. Konsumpcja od kilku już lat nie tylko nie rośnie, ale wręcz się kurczy. Zakłady próbując konkurować o klienta z jednej strony obniżają stawki towarów, z drugiej ceny skupu żywca. Do tego dochodzi import. Od 5 lat sprowadzamy więcej mięsa niż sami sprzedajemy. Hodowcom nie pomagają też miesiące embarga. Od czasu jego ogłoszenia eksport spadł o 7 procent.
Tymczasem gotowość Ukrainy do zniesienia zakazu, na razie nie przełożyła się na realne ruchy. A Rosja trzyma nas w szachu. Efekt? Rosną zapasy, a obniżki gonią obniżki.
WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ
oferty sprzedaży zł/kg
łopatka 6,10 - 7,10
szynka 7,20 - 9,00
karkówka 9,60 - 11,00
schab 10,40 - 11,90
Źródło: Agrobiznes TVP