Ceny zbóż, notowania, aktualności

Produkcja drobiu w Polsce wzrośnie w tym roku o ok. 7 proc.

Produkcja drobiu w Polsce wzrośnie w tym roku o ok. 7 proc.

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Jak podał Indykpol, od wielu lat poziom produkcji drobiu w Polsce przekracza potrzeby rynku krajowego, dlatego około 35 proc. drobiu kierowane jest na rynki zagraniczne. Eksport stanowi koło napędowe polskiej produkcji drobiu i ma wyższe tempo wzrostu niż sama produkcja. W 2013 roku polscy producenci sprzedali za granicę 614 tys. ton drobiu, tj. o 7 proc. więcej niż przed rokiem. Największym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego są Niemcy, na drugim miejscu plasuje się Republika Czeska. Bardzo dobry rezultat uzyskano w eksporcie przetworów drobiowych, w ubiegłym roku sprzedano ich aż o 20% więcej niż rok wcześniej czyli 56,8 tys. ton, a jego wartość wyniosła 149 mln euro. Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich głównie Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja. Najważniejszymi rynkami zbytu z krajów trzecich były Benin i Hongkong. Wzrosła ponad dwukrotnie sprzedaż do Chin oraz do krajów afrykańskich.

W raporcie zaznaczono jeszcze, że na rynku europejskim Polska jest znaczącym i wciąż rozwijającym się producentem i eksporterem mięsa drobiowego. Polscy producenci z sukcesem sprzedają na zachodzie Europy mięsa i elementy z gęsi, indyków oraz kurczaków. Mięso drobiowe produkowane w dobrych polskich zakładach nie ustępuje jakością produkowanemu w innych krajach europejskich i cieszy się dużym uznaniem klientów oraz konsumentów w Europie Zachodniej. Polski drób jest konkurencyjny cenowo dlatego jego udział w rynku unijnym systematycznie rośnie. W strukturze sprzedaży za granicę nadal dominuje rynek UE, na który trafia ok. 80 proc. łącznego wolumenu eksportu. Według danych Eurostat Polska stała się trzecim, po Francji i Holandii, eksporterem mięsa drobiowego na rynki pozaunijne. Polska na tle innych krajów unijnych wyróżnia się najwyższym, dwucyfrowym tempem wzrostu eksportu.

- Według prognoz Komisji Europejskiej produkcja drobiu w UE w 2014 roku zwiększy się o 0,8 proc. do 13,04 mln ton. Unijna produkcja brutto w 2013 roku wyniosła 12,86 mln ton, a największy wzrost w stosunku do 2012 roku odnotowano w Polsce +8 proc. oraz w Niemczech +2 proc. Spożycie mięsa drobiowego w 2013 roku w UE ukształtowało się na poziomie 21,4 kg na jednego mieszkańca, tj. o 0,3 kg więcej niż w 2012 roku. Z szacunków wynika, że w 2014 i 2015 roku konsumpcja na jednego mieszkańca wyniesie odpowiednio: 21,5 kg oraz 21,6 kg. W 2013 roku do krajów trzecich wyeksportowano 1,3 mln ton mięsa drobiu, a dodatnie saldo handlu wyniosło 500 tys. ton. Prawie 1/4 eksportu przypadła Arabii Saudyjskiej i RPA. Spadek eksportu zaobserwowano w przypadku: Rosji o 18 proc. Ukrainy o 28 proc. oraz Białorusi o 38 proc. Analitycy podejrzewają, że z powodu rosnącej konkurencji brazylijskiego drobiu i spadku udziału Rosji w eksporcie, w 2014 roku nastąpi spadek eksportu o około 0,5 proc. Import mięsa drobiowego do Unii Europejskiej w 2013 roku obniżył się do poziomu 788 tys. ton (-6,3 proc.). Zmniejszył się import z Brazylii o 12 proc., co częściowo zrekompensowano importem tajskiego drobiu (+15 proc.). Ze względu na spadek konsumpcji mięsa drobiowego prognozuje się spadek importu w 2014 roku o 0,4 proc. - czytamy w raporcie Indykpolu.

Źródło: Portal Spożywczy