Niedobór wieprzowiny blisko?

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Epidemia PED spowodowała wzrost cen amerykańskiej wieprzowiny do rekordowo wysokiego poziomu. W pierwszym kwartale br. ceny tego mięsa w kontraktach terminowych w USA skoczyły w górę o 30 proc. i są o 45 proc. wyższe niż przed rokiem. Według Rabobanku, ogniska PED w USA, Meksyku, Japonii i Korei Płd. spowodują prawdopodobnie obniżenie poziomu światowej produkcji wieprzowiny w 2014 r. Wcześniej Rabobank prognozował 1,3 proc. wzrost wytwarzania. W USA, gdzie wpływ wirusa PED jest najbardziej dotkliwy, przewiduje się obniżenie produkcji nawet o 6-7 proc.
Sytuację na rynku światowym z ograniczonym poziomem produkcji pogarsza rosyjski zakaz importu tego gatunku mięsa z UE, wprowadzony pod koniec stycznia br. z powodu afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce i na Litwie. Embargo wpłynie na obniżenie poziomu przywozu do Rosji o ok. 1,3 mln ton - czyli o jedną trzecią całkowitego rosyjskiego wolumenu importu w 2013 r.
Trudną sytuację na rynku światowym złagodzi w tym roku nadpodaż wieprzowiny na rynku chińskim. Zdaniem Rabobanku, w drugim i trzecim kwartale roku ceny mięsa wieprzowego w Chinach będą obniżały się, kontynuując spadek zapoczątkowany w roku ubiegłym. Likwidacja chińskiego pogłowia loch, która rozpoczęła się w kwietniu br., oraz sezonowy wzrost spożycia pod koniec roku, spowodują odbudowę poziomu cen pod koniec trzeciego kwartału.
Źródło: farmer.pl za: FAMMU/FAPA