Wysoki eksport soi

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Do największych odbiorców soi w bieżącym sezonie należą Chiny, z 67-procentowym udziałem w światowym imporcie oraz UE, z 11-procentowym udziałem.
Oil World ocenia, że w ciągu pierwszych 7 miesięcy sezonu 2013/14 Chiny zaimportowały blisko 41 mln t soi wobec ok. 26 mln t w tym samym okresie w sezonie poprzednim. W bieżącym sezonie kraj ten zakupił znaczne ilości surowca ze Stanów Zjednoczonych, w obawie przed powtórzeniem sytuacji z ubiegłego sezonu, gdy nastąpiły duże opóźnienia w dostawach soi z Brazylii. Eksport brazylijskiej soi do tej pory przebiega jednak bez większych zakłóceń. Obecnie zapasy soi w Państwie Środka są wysokie. W ostatnich tygodniach kraj ten już kilkukrotnie wycofywał się z zakupów brazylijskiej i amerykańskiej soi. Niewykluczone, że również w najbliższym okresie Chiny będą zgłaszać mniejsze zapotrzebowanie na soję.
W przypadku UE, import soi w ciągu pierwszych 7 miesięcy sezonu 2013/14 zwiększył się o 1,1 mln t r/r (20 proc.) do 6,7 mln t. Wg Oil World, sprzyjały temu m.in. niewystarczająca podaż śruty sojowej we Wspólnocie, jak również utrzymujące się korzystne marże na przerobie soi.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej