Sytuacja w eksporcie polskiej wieprzowiny

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Jednocześnie wzrósł polski eksport mięsa wieprzowego do większości państw członkowskich UE, w tym na Słowację (o 38 proc.), do Niemiec (o 29 proc.) oraz do Włoch (o 27 proc.).
W okresie styczeń-luty 2014 r. z naszego kraju wyeksportowano 98 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów oraz przetworów wieprzowych, o 1 proc. mniej niż w ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2013 r. Wywóz mięsa wyniósł 66 tys. ton (o 2 proc. więcej niż rok wcześniej), przetworów - 20 tys. ton (o 1 proc. więcej), tłuszczów - 10 tys. ton (o 14 proc. mniej), a żywca wieprzowego3 - 15 tys. szt., tj. 2 tys. ton w ekwiwalencie mięsa (o około 30 proc. mniej).
W okresie pierwszych dwóch miesięcy 2014 r. do Polski zaimportowano 122 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, o 8 proc. więcej niż przed rokiem. Deficyt polskiego handlu zagranicznego asortymentem wieprzowym w okresie styczeń-luty 2014 r. (24 tys. ton) był o 9 tys. ton większy niż w analogicznym okresie 2013 r. Ujemne saldo wartościowe ukształtowało się na poziomie 58 mln EUR wobec 37 mln EUR przed rokiem.
Źródło: Portal Spożywczy