Zbiory rzepaku w UE zapowiadają się optymistycznie

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Wiosną rzepak wszedł w okres wegetacji na początku kwietnia br. czyli 2-3 tygodnie wcześniej niż zwykle, jakkolwiek w niektórych regionach, np. w Niemczech są obawy o wilgotność gleby. We Francji wilgotność gleb była nieco lepsza niż w Niemczech.
Wzrost produkcji rzepaku w br. przewiduje się We Francji - 5,1 mln t wobec 4,35 mln t oraz w Wielkiej Brytanii - 2,35 mln t w br. wobec 2,15 mln t rok wcześniej. Spadek produkcji prognozowany jest w Niemczech - 5,65 mln ton wobec 5,78 mln ton, w Polsce - 2,4 mln ton wobec 2,57 mln ton oraz Czechach - 1,28 mln ton wobec 1,44 mln ton.
Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA