Ceny zbóż, notowania, aktualności

Przerób oleistych w UE kształtuje się na wysokim poziomie

Przerób oleistych w UE kształtuje się na wysokim poziomie

pole kwitnącego rzepaku
123RF Zdjęcie Seryjne

O ile przerób soi jest mniejszy niż w sezonie 2012/13, o tyle w przypadku rzepaku i słonecznika notowane są rekordowo wysokie wyniki. Oil World ocenia, że od początku sierpnia 2013 do końca stycznia 2014 w UE przetworzono 13 mln t nasion rzepaku wobec 12,5 mln t w tych samych miesiącach w sezonie 2012/13 oraz 11,5 mln t w tych samych miesiącach w sezonie 2011/12. Największy wzrost przerobu tego surowca r/r odnotowano w Niemczech, Polsce oraz w Holandii.

Jeśli chodzi o słonecznik, od początku sierpnia 2013 do końca stycznia 2014 we Wspólnocie przetworzono 4 mln t surowca wobec 3,2 mln t w tych samych miesiącach w sezonie 2012/13 oraz 3,8 mln t w sezonie 2011/12.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej