Rosja zaostrza swoje stanowisko w kwestii ASF

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Należy jednak podkreślić, że analizując polski eksport produktów z kodami 1601 (kiełbasy i podobne wyroby z mięsa) oraz 1602 (przetworzone mięso i podroby) ok. 86% wolumenu w zeszłym roku było przeznaczonych na rynek UE. Reszta była kierowana na rynek USA, Ukrainy i Rosji, odpowiednio 4%, 3% oraz 3%. Wydaje się zatem, że wprowadzone przez Rosję embargo ma głównie znaczenie medialne. Nie zmienia to jednak faktu, że rynek reaguje na takie doniesienia bardzo gwałtowanie.
Co więcej, istnieje ryzyko, że władze rosyjskie jeszcze bardziej zaostrzą swoje stanowisko wobec Polski. Obecnie rozważana jest możliwość wprowadzenia zakazu importu przetworów wieprzowych pochodzących z zakładów w UE, które wykorzystują do produkcji polski i litewski surowiec. Gdyby rzeczywiście ten zakaz został wprowadzony, mogłoby to dodatkowo osłabić pozycję polskich producentów i przetwórców wieprzowiny na unijnym i światowym rynku. Tym bardziej, że rynek UE jest kluczowym odbiorcą nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski (50% udział w polskim eksporcie w 2013 r.).
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej