Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rynek amerykański ponownie otwiera się dla europejskich producentów wołowiny

Rynek amerykański ponownie otwiera się dla europejskich producentów wołowiny

bydło hodowlane
123RF Zdjęcie Seryjne

Należy wspomnieć, że władze USA wprowadziły zakaz importu bydła i wołowy na skutek pojawienia się ognisk BSE na terenie UE 15 lat temu. Obecne otwarcie rynku wiąże się z decyzją, która weszła w życie 4 marca br. Warto podkreślić, że USA są jednym z największych rynków bydła i wołowiny na świecie. Prognozy FAO mówią o konsumpcji mięsa wołowego na poziomie ok. 25 kg na osobę w 2014 r. (vs. 11 kg na osob˛e w UE). Przy liczbie ludności sięgającej 317 mln osób w br. oznacza to, że USA są perspektywicznym rynkiem zbytu dla unijnych producentów i eksporterów wołowiny.

Należy równocześnie wspomnieć, za AgraEurope, że w marcu br. władze Grecji poinformowały o wykryciu dwóch przypadków BSE na terenie kraju. Zakażone bydło zostało zakupione ok. 6 lat temu w Holandii. W obliczu pojawienia się BSE, władze Grecji natychmiast podjęły kroki zapobiegawcze i poinformowały odpowiednie instytucje o zaistniałej sytuacji. Nie można wykluczyć, że sytuacja w Grecji może mieć wpływ na relacje między Stanami Zjednoczonymi i UE. Sądzimy jednak, że sytuacja zaistniała w Grecji jest raczej incydentalna, a zagrożenie rozprzestrzeniania się BSE jest niewielkie.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej